De koning in Hofstade!

Koning Albert I staat “heldhaftig” (zie verder) aan de ingang van de poort van de rijkswachtkazerne op de Tervuursesteenweg met de handen op de rug.

De foto is vermoedelijk genomen op 24,25 of 26 augustus toen de gevechten rond Zemst, Elewijt en Hofstade zeer hevig woedden en de Koning de situatie kwam beoordelen.

Groot Zemst in de frontlinie in Augustus 1914

Het zag er niet zo goed uit voor de Belgische soldaten. De Duitse troepen waren aan een snelle opmars bezig en voelden zich onoverwinnelijk in tegenstelling tot de slecht uitgeruste Belgen.

Het front liep in augustus 1914 dwars door de Zemstse deelgemeenten

kaart Tasnier & Van Overstraeten 1926, p. 139
kaart Tasnier & Van Overstraeten 1926, p. 139

Photoshop avant la lettre of fake news

Maar hoewel de Koning bijna zeker in Hofstade aanwezig was, stond hij niet niet zo heldhaftig op de foto, maar eerder ongelukkig en moedeloos (te zien op onderstaande originele foto (Nelson War Pictures). De originele foto werd meermaals bewerkt en herwerkt om het juiste gevoel weer te geven.

albert hofstade echt

Zijn foto te Hofstade in diverse “composities” haalde de de voorpagina van heel wat kranten wereldwijd onder de titel “Albert among his troops” en “Brave little Belgium”.

koning heldalbert overal

Op de redactie.be verscheen een artikel over “photoshop” in de eerste Wereldoorlog met de foto van Hofstade als voorbeeld.

Photshoppen om er beter uit te zien en fake news zijn dus van alle tijden….